Menu

Het ontbijt overslaan, slecht of niet?

Categories

Het ontbijt overslaan, slecht of niet?

Het ontbijt skippen, de een vind het vreselijk, de ander krijgt ’s ochtends geen hap weg. Er wordt vaak gezegd dat mensen die altijd hun ontbijt overslaan over het algemeen dikker zijn en meer gezondheidsproblemen hebben. Echter het ontbijt overslaan is niet per se de oorzaak van al die problemen, maar eerder een ander symptoom van de daadwerkelijke oorzaak: een slechte relatie met eten.
Als je simpelweg goed eet, maakt het niet uit op welke tijdstippen je dat doet. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag al je voedingsstoffen binnen hebt. Of je dit met of zonder ontbijt doet is helemaal aan jou. Als je het ontbijt overslaat is het belangrijk dat je niet in de valkuilen trapt die het ontbijt overslaan met zich mee brengt. Eén daarvan is het risico dat je in totaal minder gaat eten op een dag. Dat kan natuurlijk een goed ding zijn, bijvoorbeeld wanneer je af probeert te vallen. Het kan echter ook ongezond of zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer je dagelijks te weinig eet, krijg je onvoldoende binnen van zowel macro- als micronutriënten (vetten, eiwitten, koolhydraten en vitamines). Je lichaam heeft dan niet de voedingsstoffen bij de hand om goed te kunnen functioneren. Kortom: als je je ontbijt overslaat, zul je die ‘achterstand’ op een ander moment wel bij moeten werken. Een ander probleem van het ontbijt overslaan is dat het eetbuien kan creëren. Dit is de voornaamste reden dat mensen die niet ontbijten gemiddeld dikker en minder gezond zijn. Je grijpt sneller naar de snacks om die honger snel te stillen. Vaak zijn deze snacks vol suiker en ongezonde troep, zonde!

Moet je je ontbijt nu wel of niet overslaan? Het simpele antwoord is: doe waar jij je goed bij voelt. Heb je geen zin om te ontbijten? Je spieren zullen er echt niet ter plekke door van je lichaam vallen, en je stofwisseling blijft ook wel doorgaan. Je zult er alleen wel voor moeten zorgen dat je voeding de rest van de dag hierop aangepast is.

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!