Menu

Slaap vannacht lekker zacht

Categories

Slaap vannacht lekker zacht

De meeste mensen herkennen het wel, de wekker gaat ’s ochtends en je denkt: ‘Heh, ik lig net! Hoe kan het nu alweer zo snel 6:30 zijn?’ Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen slaap tekort heeft. Dat komt vooral sinds we elektriciteit hebben, want door al dat extra licht slapen we gemiddeld een uur korter dan 100 jaar geleden.

Niet alleen de kwantiteit van je slaap heeft invloed op je energie niveau, ook de kwaliteit speelt een grote rol. Wordt je bijvoorbeeld 3 keer wakker door het gesnurk van je partner of gehuil van je baby, kan dit grote invloed hebben op de kwaliteit slaap die je krijgt. Je nacht wordt immers onderbroken.
Weinig slapen is niet erg goed voor je gezondheid, het kan zelfs schadelijk zijn. Waneer je te weinig slaapt kun je bijvoorbeeld last krijgen van concentratie problemen, je fijne motoriek gaat naar de mallemoer en ook je humeur gaat er niet echt op vooruit. Sterker nog, te weinig slaap kan zelfs leiden tot depressieve klachten. Als je helemaal niet slaapt kun je er zelfs aan dood gaan. Genoeg slaap past dus ook perfect in het rijtje van een gezonde leefstijl.

Dat onvoldoende slaap ongezond is dat is nu wel duidelijk, maar hoe zorg je er nou voor dat je ’t beste uit je slaap haalt?
Zorg voor ritme, sta elke dag ongeveer om dezelfde tijd op en doe dit net zo goed voor het naar bed gaan. Wanneer je te lang blijft liggen heb je ’s avonds meer moeite om in slaap te komen. Doe geen middag dutjes als je ’s nachts slecht slaapt, dit maakt het probleem alleen maar erger. Dit geldt ook voor alcohol, je slaapt misschien sneller in maar je slaapt veel minder vast en wordt ook nog eens eerder wakker.
Verder wordt geadviseerd om na 21:00 niks meer te drinken, dit geeft kans op een nachtelijk toilet bezoek wat je nachtrust weer onderbreekt. Verder is het belangrijk dat je jezelf zo min mogelijk blootstelt aan licht in de avond uren. ’s avonds wordt namelijk het stofje melatonine aangemaakt, maar licht verstoord dit proces. Weg met die ipad, laptop of smartphone dus!
Voor de piekeraars onder ons kan het handig zijn om een to do lijstje voor de volgende dag te maken. Of nog even op schrijven hoe je je die dag gevoeld hebt en waar je mee zit. Hierdoor schrijf je het van je af en kan je het in bed iets meer los laten.

 

Slaap lekker!

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!