Menu

Spierpijn

Categories

Spierpijn

Ik heb geen spierpijn, heb ik wel goed genoeg getraind? Dat is een vraag die wij binnen de fitness vaak te horen krijgen.

Hoe werkt de aanspanning van een spier?
Om een beweging te maken of een gewicht op te tillen geven je hersenen een zenuwprikkel af die leidt tot een spiersamentrekking. Dit gaat via een aantal stappen, namelijk:
– De hersenen geven een signaal af in de vorm van een elektrische prikkel die wordt doorgestuurd via het zenuwbanen (motor neuron).
– Deze elektrische impuls komt aan bij de spiervezel via motor units.
– Door de impuls trekt de spier samen en maakt je lichaam een beweging.

De mate van spierpijn is per persoon verschillend, omdat deze afhankelijk is van allerlei factoren. De belangrijkste factor hierbij is de gevoeligheid van de pijnreceptoren. Spierpijn is niet altijd een indicatie van spiergroei. Als je bijvoorbeeld na lange tijd een voetbalwedstrijd hebt gehad waar je lichaam niet aan gewend is kun je ook veel spierpijn hebben zonder spiermassa aangemaakt te hebben.

Spierpijn is een reactie van het lichaam na een krachtsinspanning van de spieren. Deze reactie is ontwikkeld door het lichaam zelf als bescherming voor de spieren. Deze spierpijn is vaak na 6-8 uur voelbaar, twee dagen na een training op zijn hoogtepunt en wordt vaak ervaren als een indicatie voor een effectieve training gericht op spierkracht en spiermassa. De uitspraak: “No Pain, No Gain”, is behalve de “noodzakelijke pijn door inspanning” tijdens de training, volgens velen ook van toepassing op spierpijn na de training. Deze pijn is niet per definitie een teken van een heftige training of aanmaak van spiermassa. De gedachte hierbij is dat een training gericht op kracht en spiermassa pas effectief is wanneer deze leidt tot de schade in spiervezels die bij herstel zorgt voor spiergroei. De logisch klinkende gedachtegang is dan ook dat wanneer spierpijn ontbreekt er blijkbaar onvoldoende (bewuste) schade is aangebracht en er dus ook onvoldoende resultaat is geboekt

Maar niets in minder waar, spierpijn is namelijk afhankelijk van veel andere factoren zoals adaptatie (een nieuwe sport/oefening, dus nieuwe belasting voor je lichaam) en de gevoeligheid van de pijnreceptoren in de spiercellen. Het zou goed kunnen zijn dat je wel degelijk vooruitgang boekt zonder dat je die vervelende spierpijn aan overhoudt. Spierpijn zegt dus niet alles!

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!