Menu

Vitamineverlies tijdens het koken

Categories

Vitamineverlies tijdens het koken

Vitamines verliezen tijdens het koken. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Laten we beginnen met de verschillende vitamines. Zo heb je vitamines die in vet oplosbaar zijn (vitamine A, D, E en K) en vitamines die wateroplosbaar zijn (B-vitamines en vitamine C). En laat nou net groente veel wateroplosbare vitamines hebben. Gemiddeld verliest groente 5 tot 15% van zijn vitamines door het koken, zonde! Nu is het natuurlijk per groente verschillend hoeveel vitamines ze verliezen, dit heeft ook te maken met de bereidingstemperatuur, het materiaal van de pan waarin het gekookt wordt, de hoeveelheid kookvocht en de blootstelling aan zuurstof.
Maar hoe kunnen we dit nou voorkomen?
Hoe meer kookvocht je gebruikt, hoe meer vitamines erin kunnen oplossen en hoe meer vitamines je wegspoelt in de gootsteen. Probeer de groenten in grote stukken te snijden. Hoe kleiner de stukken zijn hoe meer vitamines er tijdens het koken verloren zullen gaan. Probeer ook minder kookvocht te gebruiken. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan tijdens het koken. Vaak is een paar centimeter water in de pan al voldoende. Sommige groenten, zoals spinazie, kunnen (met de deksel op de pan) zelfs gekookt worden zonder kookvocht. Het kookvocht dat overblijft na het koken, hoef je trouwens niet per se weg te gooien. Je kunt dit namelijk ook nog gebruiken als basis voor een saus of jus.
Je kunt ook kiezen voor een andere bereidingswijze dan koken. Als je je groenten stoomt in plaats van kookt, is het vitaminebehoud groter. Dit kan je al heel makkelijk doen door een vergiet boven een pan kokend water te zetten en daarin je groente te stomen.

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!