Menu

Voedingsfabels

Categories

Voedingsfabels

Er zijn heel wat (hardnekkige) voedingsfabels die je steeds weer hoort terug komen. In deze blog zetten we de grootste fabels op een rijtje.

 

1, Vet is ongezond

Vet is een macronutrient net als koolhydraten en eiwitten. Vetten hebben we dus nodig om te overleven. Er wordt zelfs aanraden om minimaal 20%  en maximaal 40 % van de totale voeding per dag te laten bestaan uit vet. Zoals in een eerder blog beschreven zijn er een aantal vitamines (A, D, E, en K) die enkel oplosbaar zijn in vet. Zonder vet kunnen we deze vitamines niet opnemen en dat heeft weer vervelende gevolgen. Er zit wel een groot verschil in vetten. Namelijk de onverzadigde vetten (gezond) en de verzadigde vetten (ongezonder). Het verschil van deze vetten zit ‘m vooral in hoe je lichaam het vet afbreekt. Onverzadigde vetten kunnen door je lichaam vele malen makkelijker worden afgebroken dan de verzadigde vetten, vandaar het stempeltje gezond en ongezond.

 

2. Suiker maakt je dik

Suiker is een soort koolhydraat dat wordt omgezet in je lichaam tot glucose. Hier brandt ons lichaam op. Het is dus een belangrijke energiebron, net als andere koolhydraten zoals zetmeel. Hersenen en rode bloedcellen hebben glucose uit koolhydraten nodig als energiebron en het voorziet de spieren van energie. Suiker komt van nature in voeding voor. In fruit zit bijvoorbeeld fructose. Het hoort dus bij een normaal voedingspatroon. Voordeel van fruit boven snoepgoed is dat het ook andere voedingsstoffen bevat, zoals vezels, vitaminen en mineralen.
Suiker is op zichzelf geen dikmaker. Koolhydraten (waar suikers dus onder vallen) leveren calorieën, maar dat doen andere voedingsstoffen ook. Een suikerklontje bevat bijvoorbeeld 12 calorieën, een kleine Mars reep 90. Je wordt dikker doordat je meer calorieën eet, dan verbruikt zo simpel is het.

3. Meerdere eetmomenten op een dag zorgen voor een hogere vetverbranding

Ik hoor vaak het fabeltje terug dat je vaker op een dag moet eten om je verbranding te stimuleren. Jammer genoeg lijkt dit niet waar te zijn. Tot op heden is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Waarom wordt dit dan wel aangemoedigd? Als je regelmatig eet (denk aan 6 keer op de dag) ben je de heeldag verzadigd en zal je minder snel grijpen naar ongezonde snacks omdat je honger hebt.

4.Je lichaam kan per 2-3 uur maximaal 25-30 gram eiwitten opnemen

Een van de theorieën is dat je lichaam per eetmoment (per 2 tot 3 uur) hoogstens 25-30 gram eiwit kan opnemen. Maar wetenschappers lijken hier op terug te komen. Deze regel was gebaseerd op onderzoek met snelle eiwitten (zoals whey) en zonder de combinatie van andere macronutriënten (koolhydraten en vetten). Opname is het proces vanaf de passage vanaf de keel naar het maag- en darmstelsel en het transport door het bloed. De omzetting is het spierherstel door middel van eiwitsynthese. In theorie is de opname dus vrijwel ongelimiteerd, maar de omzetting is de beperkende factor. Factoren die dit beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid eiwit, trainingsprikkel, leeftijd en eiwitkwaliteit.

5. Verse groente zijn gezonder dan diepvries groente

Als je onze vorige blog gelezen hebt weet je het wellicht al. Maar deze stelling is dus onjuist. Diepvriesgroentes kunnen zelfs gezonder zijn dan verse groenten. Diepvriesgroentes worden namelijk direct na de oogst ingevroren en behouden zo de gezonde voedingsstoffen. Terwijl verse groentes vaak eerst getransporteerd worden en daarna een tijdje in de winkelschappen liggen. Dit kan ten koste gaan van de voedingswaarden.

6. Een teveel aan vitamines bestaat niet

Een overdosis aan sommige vitamines kan nare gevolgen hebben. Denk aan afwijkingen aan het zenuwstelsel bij teveel aan b6, overbelaste nieren bij teveel vitamine C en hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid bij teveel aan vitamine A. Het is daarom wijs om altijd de richtlijnen van de verpakking aan te houden wanneer je voedingsupplementen slikt.

7. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Ook dit onderwerp is al een keer eerder terug gekomen in een van onze blogs. Het ontbijt is even belangrijk als alle andere maaltijden die je nuttigt op een dag. Het gaat namelijk niet om wanneer je iets nuttigt maar hoeveel calorieën je totaal op een dag eet. Het is dus ook niet waar dat je dik zou worden van ’s avonds nog eten. Als je netjes je caloriebehoefte eet maakt het dus niet uit wanneer je dit op de dag doet.

 

 

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!