Menu

Voedingswaarde: Bedrog of waarheid?

Categories

Voedingswaarde: Bedrog of waarheid?

Hoog in proteïne, laag in vet! MAAR…Kloppen de voedingswaardes wel?

 

In de supermarkt zie je steeds meer mensen aandacht besteden aan de voedingswaarde tabellen op de producten. Bewust eten en drinken is een positieve en toenemende trend. Hoeveel vet, koolhydraten of eiwitten zitten er in het product? Het kan je aankoop maken of breken, en dat weten de fabrikanten en marketeers ook!

Toen ik laatst 2 varianten magere kwark vergeleek viel mij op dat de er een proteïne verschil was van 2 gram per 100 gram. Dit terwijl de structuur, smaak en ingrediënten identiek waren. Hoe kan dit? Worden we voor de gek gehouden? Mag dit? Of zie ik het verkeerd?

Mag een product wettelijk afwijken van wat er op de verpakking staat? Wanneer dit niet het geval is roept dit veel vragen bij mij op! Vragen als “zitten er écht toegevoegde vitamines en mineralen in energydrinks als Red Bull” Hoe koolhydraatarm is koolhydraatarm brood nu echt? Zoutarm? Hoeveel mag dat afwijken? Betaal ik voor de mooie slogans op de verpakkingen of worden we genept?

Om hier achter te komen ben ik op onderzoek uitgegaan, documenten die ik tot nu toe tegenkwam zijn onder andere “Nauwkeurigheidsgrenzen voor voedingsmiddelen met claims en toegevoegde waarde ( Kennis- en adviescentrum voor de bakkerij )” en “Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten ( Europese Commissie )”

De komende week duik ik in de wereld van de voedingswaarde en ga voor jullie ( en mijzelf ) uitzoeken: Kloppen de voedingswaardes wel??

 

Sportieve groet!

 

Jan Loogman

 

Blijf op de hoogte, lees snel het vervolg: like ons nu!

Share

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!